BALET

Balet je vrsta umetnosti, ki jo ustvarjamo in izražamo s svojim telesom in gibi. Ima prav posebno govorico, sestavljeno iz plesnih korakov oziroma elementov, ki se izražajo skozi ritem in melodijo glasbe. Je umetniški ples, ki nas uči omikane gibalne izraznosti ob glasbi.

Začetki baleta segajo v dobo italijanske renesanse. Razvijati pa se je začel na posebno oblikovanih dogodkih na dvorih, ki so združevali poezijo, glasbo in ples. Ta pesniška-plesna-glasbena srečanja so postala kmalu tako priljubljena, da so jih izvajali po vseh evropskih dvorih. Balet je doživel razcvet v Franciji v času kralja Ludvika XIV. Prvi učitelj baleta je bil Pierre Beauchamp, ki je deloval na francoskem dvoru in postal utemeljitelj današnje baletne tehnike.

Balet poleg umetnostnega izražanja ob spremljavi glasbe vpliva še na vrsto drugih telesnih zmogljivosti. Zato lahko rečemo, da pomaga pri oblikovanju in ohranjanju zdravega življenjskega sloga. Če vadimo balet, bomo najverjetneje razvili pravilno držo, imeli bomo boljšo koordinacijo v prostoru, krepili bomo tako zunanje kot tudi notranje mišice in se naučili pravilnega dihanja.

Balet lahko predstavlja način človekovega življenja, saj se z vsakim gibom v duši plesalca ustvarja zadovoljstvo. Delček te čarobne umetnosti se lahko naučite z učitelji baleta v Glasbeni šoli Nova Gorica.

Baletni oddelek Glasbene šole Nova Gorica se deli na plesno pripravnico in balet. Prve baletne korake naredijo učenci v plesni pripravnici. V njej odkrivajo svet baleta vse od 1. do 3. razreda. Ko se dodobra spoznajo z baletnimi osnovami vstopijo k pouku baleta, ki obsega 6-letni program (6 razredov).

dostopnost