Godala uvrščamo med glasbila s strunami ali kordofone (grško: hordé, struna). To družino sestavljajo violina, viola, violončelo in kontrabas. Godala so si v marsičem sorodna, razlikujejo pa se po velikosti in glasovnem razponu oziroma višini tonov.

Godala so v celoti izdelana iz prožnega lesa. Sestavni deli so resonančni trup in vrat, ki ga sklene polž. Vrat nosi ubiralko, vijačnico in štiri vijake, na katere je pripeta po ena struna. Strune so štiri, izdelane so iz srebra, jekla, wolframa (tungstena) ali plastike. Nekoč so jih izdelovali iz ovčjega črevesja in nekateri uporabljajo te strune še danes. V resonančnem trupu je zagozdena navpična paličica, ki se ji pravi »duša«, na pokrovu so zvočnica, rebro, kobilica (mostiček) in strunek. Lok sestavlja lesena palica z napeto konjsko žimo.

Na godala godemo; zvok ustvarimo z vlečenjem loka čez strune, da le-te zanihajo. S prsti levice pritiskamo na strune na ubiralki in s tem ustvarimo želeno višino tona, z desnico pa vlečemo z lokom po strunah. Na godala lahko igramo na več načinov: arco (z lokom), pizzicato (trzanje strun s prsti), con legno (z lesenim delom loka), con sordino (z dušilcem) …  

Violina je najmanjša po velikosti in zvočno dosega najvišje tone med godali ter tako ustreza sopranski legi. Igramo jo stoje ali sede. Položimo jo na ramo in jo pričvrstimo z brado.

Viola je po izgledu podobna violini, le da je nekoliko večja in obsega altovsko lego ali nižji ženski glas, najvišji toni so nekoliko nižji od violine. Igramo jo stoje ali sede. Kot violino jo položimo jo na ramo in jo pričvrstimo z brado.

Violončelo je večje godalo, ki zveni nekoliko nižje od viole in obsega tenorsko lego ali prvi moški glas. Ima štiri strune. Violončelo igramo sede, postavljen je med nogama.

Kontrabas igramo stoje. Obsega pa basovsko lego, to je nižji moški glas. Ima štiri strune.

Učenci v glasbeni šoli igrajo na manjših godalih različnih velikosti, ki se jim reče 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 in celinsko glasbilo oziroma celinka. Najbolj znan izdelovalec, ki je do potankosti izpopolnil izdelavo godal, je bil Stradivari iz Cremone. Godala so nepogrešljivi in najštevilčnejša skupina glasbil v simfoničnem in komornem orkestru. Velikokrat jih najdemo v manjših komornih skupinah. Godalni kvartet je zelo priljubljena zasedba, za katero pišejo najpomembnejši skladatelji. Ko godala nastopijo solistično, jih najpogosteje spremlja klavir.

dostopnost