TOLKALA

Tolkala je skupno ime za glasbila, pri katerih zvok nastaja z udarjanjem, stresanjem, drgnjenjem, tolčenjem … Delimo jih na idiofone in membranofone. Membranofona glasbila so tolkala, katerih sestavni del je opna (pavke ali timpani, bobni vseh vrst). Vsa ostala tolkala pa sodijo med idiofone. Na tolkala igramo s palčkami, ki imajo lahko leseno ali klobučevinasto glavico ali iz filca, igramo lahko tudi z roko ali s tolkalci, kladivci, kovinsko metlico idr.

Družina tolkal je izjemno velika po svoji raznolikosti – največja med vsemi glasbili. Izvor tolkal sega v začetek zgodovine človeštva, v kameno dobo. Povezana so s kulti in rituali. V današnjem času si glasbe brez tolkal sploh ne moremo predstavljati. V simfoničnem orkestru so raznorazna tolkala: pavke, gongi, zvonci, triangli, bobni različnih velikosti …

Tolkala so lahko uglašena, kar pomeni, da dosežejo različne višine tonov, in neuglašena. Ta imajo nedoločeno višino zvoka.

Uglašena tolkala so pavke (ali timpani), marimba, ksilofon, vibrafon, zvončki (kovinske ploščice), zvonovi (kovinske palice). Neuglašena tolkala so bobni, tamburin, gong, činele, triangel, kravji zvonci, kastanjete.

Učenci na glasbeni šoli, med uglašenimi tolkali, igrajo na marimbo, ksilofon in vibrafon. Ta tolkala sestavljajo ploščice, ki so vpete na ogrodje glasbila. Pod njimi so navpične cevi (resonatorji). Ksilofon ima lesene palčke, prav tako marimba, ki pa ima veliko večje v primerjavi s ksilofonom. Vibrafon ima kovinske ploščice. Med neuglašenimi pa igrajo na baterijo, ki jo sestavlja set bobnov (mali boben, tom-tom, bas boben) in set činel ter na veliko drugih neuglašenih tolkal.

Pavke ali kotlasti bobni so narejeni iz bakra ali medenine, prek pa je napeta opna. Pavke sestavljajo štirje kotlasti bobni, vsak ima svoj razpon tonov: basovska, velika, mala in visoka pavka. Pavke so sestavni del simfoničnega orkestra. Redno se pojavljajo v orkestrih od romantike, to je od začetka 19. stoletja naprej.

Tolkala so od nekdaj prisotna pri vseh ljudstvih sveta. Seznam je zato zelo dolg. Če jih naštejemo samo nekaj med domačimi: drdra, drgalo, pokalca, ropotulje, klepetalo, pojoči glavnik, kravji zvonci, posebni sta tudi drumlca in pojoča žaga.

dostopnost